Frågor och svar rörande Grovsopor

Här följer frågor och svar på de vanligaste frågorna kring avfall/grovsopor, finner du inte svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss.

Grovsopor är det skrymmande avfall som finns i ett hushåll som inte ryms i vanliga soppåsen. Exempel på grovsopor är möbler, kläder, böcker, husgeråd, sportsaker etc. Även renoverings- eller byggavfall är en sorts grovsopor. De sopor som ryms i soppåsen kallas icke skrymmande hushållsavfall och omfattar generellt hushålls-förpackningar/emballage och matavfall.

Elektronik- och el-produkter klassas som farligt avfall då det kan förekomma tungmetaller i elektroniken. Alltså måste allt el-avfall (produkter med sladd eller batteri) samt ljuskällor omhändertas separat.

Vitvaror såsom vanlig spis, diskmaskin, tvättmaskin ska separeras som el-avfall såväl som spishällar, mikro-ugnar, kaffekokare, mixers, brödrostar mm som också är elektronik-avfall. Kyl- och frysskåp är farligt avfall och måste hanteras helt separat enligt särskilda regler.

Vanliga hushållsknivar och lättare andra knivar såsom mora-kniv, kan kastas som grovavfall. Tänk dock på att packa in dessa väl, i exempelvis tidningspapper eller i en kartong, och märk det med knivar så att inga skärskador uppstår på personalen i hanteringen.

Nej, färgrester, såväl som andra kemikalier, aerosoler och oljor, är farligt avfall och måste hanteras separat. Det gäller även en burk med bara lite färg kvar. Är färgburken eller lacknafta-flaskan HELT tom så kan det blandas med det övriga grovavfallet.

Det tippas på olika avfallsanläggningar där sedan sortering sker. Allt ditt avfall kommer att tas om hand på ett miljöriktigt sätt och så mycket som möjligt kommer främst återvinnas, därefter energiutvinnas. Endast en mycket liten del av allt avfall som omhändertages behöver gå till deponi.

Nej, allt ät- eller drickbart klassas som hushållsavfall och omhändertages genom kommunens försorg. I många kommuner sker numera även en uppdelning mellan biologiskt hushållsavfall och övrigt hushållsavfall.

Byggavfall är byggavfall och ingår i inte i definitionen av vanliga hushållsgrovsopor. Däremot kan företag som Junkbusters hämta byggavfall hos sina kunder. Byggavfall är ett väldigt brett begrepp och kan innehålla gipsskivor, virke, kakel/klinkers, betong, tegel, badrumsmöbler (toa-stol, handfat etc), isolering mm. Vissa av dessa avfallsslagen behöver sorteras, bäst är att fråga din utförare om hur det ska hanteras.